Zdroj:
Chřest, jablka, pivo, pivovarské kvasnice, sýr, vaječný žloutek, hroznová šťáva, játra, humr, melasa, houby, ořechy, ústřice, arašídy, pepř, brambory, sušené švestky, rozinky, krevety, pšenice, kvasnice.
Faktory zvyšující poptávku:
Stárnutí, krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, nadměrný příjem rafinovaných potravin a cukrů, infuze glukózy, vysoká hladina cholesterolu, dieta s vysokým obsahem fosfátů, hyperglykémie, metabolismus lipidů, zralá cukrovka, léčba estrogeny, fyzické trauma, těhotenství, náročné cvičení, stres.
Terapeutické použití:
Ateroskleróza, stavba těla, ischemická choroba srdeční, diabetes, syndrom suchého oka, zvýšený příjem glukózy nebo rafinovaných sacharidů, těhotenská cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi, atypické příznaky deprese související s jídlem, hypertenze, hyperlipidemie, neplodnost, stres, touha po cukru, trauma, toxicita vanadu.